Home Events Forums Lincoln Technology Rides Merchandise


Click here to join the club!
Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 15 of 15

Thread: ETC Failsafe Mode

  1. #11
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    6
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Be aware that RFI from the coils mis-firing can also cause this. The noise gets in the wire harness and the PCM freaks out and puts the car in fail safe mode. The only way to really find this is to stress test the coils. Most Ford dealers should be able to do this. Ask the service manager if they have the COP stress tester.
    The coils could be mis-firing from oil in the spark plug wells. Check for that.
    .
    .
    .

  2. #12
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    1
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default Same thing on my 05

    I have the same problem. For a few months the car has been missing every once in a while. Power seems to have fallen off lately. Last week it threw the ETC Fail Safe message when my wife was driving and she had to pull to the side of the freeway and restart. Once it restarted it was ok. I was surprised because after all that and the misfires there was no check engine light. Last night the check engine light came on and eureka it's incredibly sluggish now. Told my wife to go to Auto Zone and have them give her the codes.

  3. #13
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Royal Oaks, CA
    Posts
    9,813
    Thanks
    0
    Thanked 16 Times in 12 Posts

    Default

    Lets us know what you find out from AutoZone.
    The infamous "Land Shark"

    Also Owned 97 Tan/Tan LSC
    Quote Originally Posted by driller View Post
    OK, I've been owned. Educate me.
    Quote Originally Posted by DLF View Post
    Was he just on vacation? Doubtful, but I suppose it's possible.

  4. #14
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Montreal
    Posts
    10
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Thanks Asia for the info regarding the ETC Failsafe mode. My LS 2003 has 54k. The problem was finally solved by replacing the computer (PCM). Water was dripping from the sun roof (the drain tubes were unplugged...), it went on the computer and dammaged it. Apparently, this is a common problem on this model. I fixed the sunroof drain tubes myself. Unfortunetly, it took many repairs including a new throttle body, TPS, EPB breaking module before my dealer could find the real cause... Chao ! JP

  5. #15
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Royal Oaks, CA
    Posts
    9,813
    Thanks
    0
    Thanked 16 Times in 12 Posts

    Default

    Damn! Thats crazy.....everyone check your sunroof drain tubes!
    The infamous "Land Shark"

    Also Owned 97 Tan/Tan LSC
    Quote Originally Posted by driller View Post
    OK, I've been owned. Educate me.
    Quote Originally Posted by DLF View Post
    Was he just on vacation? Doubtful, but I suppose it's possible.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Car of the Month